Włochy i najsmaczniejsze dania tego kraju

Wycieczka gastronomiczna to powód do poznania kraju! Jak wiecie cały urok tego czy innego miejsca na ziemi przenosi się poprzez jedzenie, a po spróbowaniu potraw można zetknąć się z esencją i tradycjami kraju.

Przeczytaj mój artykuł i ciesz się oczekiwaniem na posiłek! Apetyczny smakołyk!

Znana włoska paella w Bari to ryż, ziemniaki i małże. Niby nic specjalnego, ale danie, które powstaje z połączenia tych trzech prostych składników, ma iście magiczny smak. Ale w przypadku, gdy jest przygotowywany w Bari. Dawno temu przepis na thiella, nazwany na cześć garnka z terakoty, w którym jest przygotowywany, był tradycyjnie chłopskim daniem i początkowo używano tylko warzyw i ryżu. Później przepis zmienił się nieco w zależności od krajobrazu, spotykając kulturę morską i wpływy hiszpańskie, aby dodać małże, które wciąż są obecne we współczesnej tielli Bari.

Pomiędzy prowincjami Cuneo i Asti leży Le Langhe, historyczny region Piemontu, wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Le Lange to seria wzgórz, winnic, zamków i wiosek, które jesienią stają się niezapomnianym miejscem dla miłośników smakoszy na całym świecie. Skosztuj Agnolotti z Białą Truflą Alby w Le Langhe z kieliszkiem Barolo i delektuj się smakami włoskiego regionu.

Wiadomo, że górskie powietrze jest zawsze głodne! Mieszkańcy Valtelline, położonej w prowincji Sondrio, wiedzą, co serwować, aby nawet smakosze byli zachwyceni. Po spacerze po lesie zjedz półmisek pizzoccheri: tagliatelle z kaszy gryczanej doprawionej kapustą włoską, serem, masłem i ziemniakami. To prosty, smaczny i satysfakcjonujący przepis idealny na rozgrzewkę w mroźne zimowe dni. Czy wiesz, że w małym miasteczku Teglio, które uważane jest za gastronomiczną stolicę Włoch, co roku w grudniu odbywają się imprezy poświęcone tradycyjnej kuchni tych miejsc i lokalnym produktom tej ziemi.