Włosi i ich miłość do jedzenia))

Włosi mają bzika na punkcie jedzenia! I w miarę możliwości wchłaniają go w towarzystwie przyjaciół i licznych krewnych. Na pewno byłeś we Włoszech i niejednokrotnie zauważyłeś hałaśliwe towarzystwo w kawiarni, które siedziało przy stole od ponad godziny, głośno dyskutując i gestykulując?

Gdzieś wyczytałem, że samo słowo „firma” to połączenie dwóch włoskich słów: „con” („s”) i „pane” („chleb”), czyli w wolnym tłumaczeniu „łamanie chleba”. "

To po włosku „łamanie chleba” – takie są surowe zasady))) Nawet wbrew pozornie pospolitej rzeczy dania podawane są według ustalonej kolejności.

Najpierw są „antipasti” („przystawki”), potem pierwsze danie („primo”) to dania z makaronu i ryżu; potem drugie danie („secondo”) - mięso lub ryba z dodatkami („contorno”) warzyw; potem ser i na koniec deser („dolce”), który dopełnia kawę espresso. Posiłek może trwać od dwóch do pięciu godzin.

Po kolacji Włosi nie mają nic przeciwko drzemieniu godzinnej lub dwóch, aby zregenerować się przed kolacją. I tak wszystko jest w regularnym kręgu)))!

Czy wiesz, jakie są ulubione dania Włochów? Napiszę o tym następnym razem!)))