Tydzień Wielkanocny we Włoszech

Wielkanoc - Włosi spędzają to święto religijne w kościele lub na placu przed nim, słuchając trwającego półtorej godziny kazania. Ale to jest preludium. Ty i ja wiemy, że najważniejszy jest włoski stół wielkanocny, który jest pełen smakołyków.

Najważniejsze na stole to wielkanocne ciasto z lukrem cukrowo-migdałowym, co dosłownie tłumaczy się jako gołąb. Na przystawkę podaje się fasolę, salami, capocollo, kozi ser, oliwki, karczochy ze wszystkimi możliwymi sosami, suszone pomidory. A co z daniem głównym? Zgadza się: domowy makaron z sosem jagnięcym. Zwykle mięso gotuje się we własnym sosie z dodatkiem przypraw, marchewki i cebuli.

Czas na deser!

Pastiera z kruchego ciasta nadziewanego ricottą, kandyzowanymi owocami i gotowanymi ciasteczkami pszennymi i kuddurowymi w kształcie koła, rybami, gołębiami, warkoczami z utkanym w środku jajkiem na twardo. Co ciekawe, liczba jaj w kuddur jest zawsze nieparzysta. Najpopularniejszą tradycją jest dawanie sobie nawzajem jajek wielkanocnych. Więc Włosi nie stali z boku! Gotują czekoladowe jajka z niespodzianką.

Chcesz spróbować czegoś z włoskiego świątecznego stołu?