Co ciekawego we włoskim regionie Marche

Region Marche w sercu włoskiego wybrzeża Adriatyku jest uwielbiany przez Włochów i turystów. A Ankona, stolica regionu, jest jedynym portem w Marche.

Co ciekawe, w Marche różnica między zimą a latem jest bardzo delikatna: zimą jest zimno i mroźno, a latem nieznośne upały, przed którymi można uciec tylko na pięknych piaszczystych plażach.

Miasta regionu są małe, ale piękne, a każde z nich ma coś do zobaczenia, to jest architekturę, zabytki.

Czy wiesz, że region Marche słynie z mistrzów instrumentów muzycznych?

Co jest pysznego w Marche? Dla smakoszy kuchni włoskiej przygotowywane są tu różne rodzaje pecorino i ricotta. W tym regionie Włoch wytwarzają również mięsne przysmaki: Salame di Fabriano, Prosciutto di Montefeltro. W Marche uprawia się oliwki, które są następnie faszerowane mięsem zmieszanym z jajkiem i parmezanem i smażone w głębokim tłuszczu.

A dla koneserów piwnic winiarskich w Marche popularne białe wino Verdicchio del Castelli di Jesi o mocnym aromacie i lekko gorzkim smaku, które produkowane jest w butelkach w kształcie amfor. Tylko w tym regionie Włoch produkowane jest doskonałe białe wino Bianchello del Metauro.

Kuchnia wybrzeża Marche jest bogata w owoce morza. Czy próbowałeś gęstej zupy rybnej z co najmniej 13 rodzajami ryb? W głębi regionu jedzą tagliatelle i inne domowe pasty jajeczne.

Białe trufle, szczególnie cenione przez smakoszy z dodatkiem trufli tartych, prezentowane są w menu „haute cuisine”. Jednak zimą popularne są czarne trufle, na które często polują zarówno turyści, jak i sami Włosi.