Włochy:

Corso Imperatrice, 8 - 18038 San Remo (IM)
Telefon: +390184639032 - +393884227146
E-mail: info@azarovs.ru

Czym inne pizze różnią się od włoskich?

Najpierw porozmawiajmy o makaronie)))

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, ile jest rodzajów makaronów?

Jak obliczyłem. Około dwustu rodzajów, z których główną część można spróbować tylko w określonym regionie lub nawet prowincji Włoch!

Wszyscy znają spaghetti carbonara, makaron motylkowy lub kluski.

Jest makaron okrągły: bigoli, spaghetti, pici, troccoli. Kwadrat: tonarelli, cyriol. Prostokątne: linguini, marfalde, bavette. A także w motkach i gniazdach: fettuccine, tagliolini, lasagne. Makaron słomkowy: bucatini, fusilli, packeri, penne. Makaron krótki: farfalle, anelloni, lumake.

Nie możesz wymienić wszystkiego! Głównym składnikiem makaronu jest mąka z pszenicy durum. Dlatego Włosi często jedzą obiad o godzinie 21 i nie tyją!)))

Jaki makaron lubisz? Bardzo kocham tagliolini!

Po uporządkowaniu makaronu zajmijmy się teraz pizzą.

Myślisz, że jest tylko włoska pizza? Ale nie! Tak, oczywiście to, co kochamy i dlaczego jesteśmy szaleni, to bez wątpienia pizza przygotowywana we Włoszech.

Ale inne kraje świata poszły dalej i pod przykrywką pizzy oferują swoje narodowe „pizze”, ale pod różnymi nazwami, jak im się podoba))

Na przykład w Rosji uwielbiają eksperymentować: wszystko, co jest w lodówce, dodaje się do pizzy) Nie ma ograniczeń dla wyobraźni!)))

W Gruzji w Armenii ich wersja pizzy nazywa się chaczapuri: jest to bardzo smaczny placek z serem z zieleniną lub bez. Ten placek z pewnością nie wygląda dokładnie jak włoska pizza, ale warto go spróbować!

Ale we Francji najpopularniejsza pizza nazywa się trat flambé i pochodzi z Alzacji. To pizza na cienkim podpłomyku z twarogiem, boczkiem i cebulą, polana kremowym sosem i pieczona w piecu opalanym drewnem. Czy ktoś tego próbował?

Bardzo ekstrawagancki, moim zdaniem, wariant pizzy w Danii. Zawiera mięso końskie.

A jeśli do pizzy dodacie kokosa, to będzie to pizza dla mieszkańców Kostaryki! Dla nas nie jest to bardzo zwyczajny smak, ale miejscowi nic nie lubią))) Dodają też krewetki jako składnik - no cóż, gdziekolwiek pójdzie!)))

A co wymyślili Szwedzi: poszli dalej! Robią bardzo egzotyczną pizzę: jako nadzienie dodają orzeszki ziemne, banany, kurczaka i dużo curry! Naprawdę mistrzowie inwencji!

Pizza fińska jest chyba przepyszna - zawiera wędzoną dziczyznę, kurki i czerwoną cebulę.

Jak przygotowuje się pizzę w Twoim kraju?

Яндекс.Метрика