Wycieczka gastronomiczna z degustacją włoskich serów

Jesień to sezon degustacji i nie wiem, jak lepiej spędzić czas niż wycieczka gastronomiczna po Włoszech? Ale dzisiaj nie jesteśmy tylko wycieczką, ale pojedziemy i skosztujemy serów!

Polecam najlepsze z najlepszych: 5 włoskich serów ChNP, którymi cieszył się w starożytnym Rzymie!

To, co zdecydowanie powinieneś zrobić, to skosztować tradycyjnych i niepowtarzalnych smaków z różnych regionów Włoch. W końcu włoskie sery to kultura gastronomiczna tego kraju.

Czy wiesz, że wiele znanych odmian posiada ChNP - chronioną nazwę miejsca pochodzenia sera w Unii Europejskiej, to właśnie opowiem o takich serach.

Zacznijmy od centrum Włoch, a dokładniej od Marche, gdzie degustujemy słodki włoski ser o cienkiej skórce i miękkiej konsystencji: Casciotta d'Urbino. Ser ten wytwarzany jest z mleka owczego zmieszanego z niewielką ilością mleka krowiego. Kiedyś był ulubionym jedzeniem Michała Anioła i papieża Klemensa XIV, teraz rozumiesz, że na pewno trzeba go spróbować!

Nie siedzimy spokojnie i przenosimy się do Friuli Venezia Giulia, aby spróbować kolejnego włoskiego sera Montacio. Ser ten bierze swoją nazwę od płaskowyżu o tej samej nazwie, gdzie ser ten jest produkowany od 1200 roku. Jak ci się podoba ten wiek?)))

Jednym ze słynnych serów jest Fontina. To rodzaj sera z Doliny Aosty. Tłuste, wyrabiane z najświeższego mleka krowiego, o słodkawym smaku.

Na Sycylii, czyli w Agrigento, Trapani i Palermo, degustujemy kolejny włoski ser: Vastedda della Valle del Belice. Wytwarzany z mleka owczego Valle del Belice, jest to surowy, pleciony ser o świeżym smaku i kwaśnych nutach. Uwaga!, trzeba pamiętać: jest to ser twardy o lekko aromatycznym smaku w zależności od miesięcy dojrzewania: jest młody, średni (mezzano) i dojrzały (stagionato).

Jak ci się podoba ta lista serów? Musisz spróbować! A może ktoś już wie, to podziel się wrażeniami