Region Ankona, położony w samym sercu włoskiego wybrzeża Adriatyku, jest jedynym dużym portem w jego stolicy, Marche.
Klimat w regionie jest poważny - jest znaczna różnica między zimą a latem: zimą jest dość zimno i mroźnie, a latem uciekają przed upałem na cudownych piaszczystych plażach
Miasteczka w regionie są małe, ale piękne, a każde z nich ma swoją unikalną architekturę i historię.
⠀
Marche produkuje różne rodzaje pecorino i ricotty. W regionie powstają również przysmaki mięsne: Salame di Fabriano, Prosciutto di Montefeltro. A także w Ankonie uprawia się oliwki, które następnie faszeruje się mięsem zmieszanym z jajkiem i parmezanem i smaży na głębokim tłuszczu. Marche słynie z białego wina Verdicchio del Castelli di Jesi o mocnym aromacie i lekko gorzkim smaku, które produkowane jest w butelkach w kształcie amfor. Warto spróbować lokalnego białego wina Bianchello del Metauro.
⠀
Kuchnia wybrzeża Marche jest bogata w owoce morza. Spośród dań wyróżnia się Brodetto - gęsta zupa rybna z co najmniej 13 rodzajów ryb. W głębi regionu jedzą tagliatelle i inne domowe pasty jajeczne.
Białe trufle są szczególnie cenione przez smakoszy, dania z dodatkiem trufli tartych prezentowane są w menu „haute cuisine”. Zimą jednak rozpowszechnione są mniej wartościowe czarne trufle, na które często polują zarówno turyści, jak i sami Włosi.
09/10/2024
09/10/2024
07/10/2024
24/09/2024
23/08/2024